Manastirea Snagov (old)

Manastirea Snagov  in timpurile vechi

Domnitorul Mircea cel Batran (1386 -1418)  este ctitorul Manastirii Snagov. Manastirea ascunsa pe o insula in mijlocul lacului Snagov,  lac ascuns la randul sau in mijlocul padurii Snagov , este un vechi centru de  spiritualitate si cultura ortodoxa.

Manastirea Snagov

Aici se pare ca a fost initial o asezare daco-getica, dar potrivit traditiei si in urma unor sapaturi arheologice, prima asezare monahala a fost ridicata din lemn in secolul al XI-lea.

Marturii din trecutul istoric al Manastirii se mai gasesc  si din timpul voievodului Dan I (1383-1386, iar din  timpul ctitorului vechii biserci domnitorului Mircea cel Batran  se pastreaza azi poarta cu clopotnita din fata bisericii .
In mod sigur aflam de existent  Manastirii dintr-un hrisov al domnitorului Mircea cel Batran  din anul 1408 , Manastire pe care acesta obisnuia sa o numeasca “Manastirea domniei mele de la Snagov”.
In anul 1453 Vladislav al II-lea ridica un paraclis cu hramul “ Buna Vestire”, paraclis care s-a scufundat conform traditiei in jurul anului 1600.

Nepotul  lui Mircea cel Batran , domnitorul Vlad Tepes construieste prima data un zid de aparare in jurul manastirii, un pod de lemn, o inchisoare pentru tradatori si talhari, dar si un tunel de refugiu subteran pe sub apa, care se pare ca inca mai exista. Toate acestea le – a facut in anul 1456 la inceputul celei de a doua domnii, Manastirea Snagov devenind pentru el un loc de refugiu.

Dupa traditie Manastirea Snagov este locul in care Vlad Tepes, dupa ce a fost ucis 20 de ani mai tarziu , in 1476, isi doarme somnul de veci sub o lespede de piatra, roasa de vreme, asezata in fata usilor imparatesti ale altarului.

Mormantul a fost descoperit  la inceputul anilor  ‘70 cu ocazia unor prime renovari  si cercetari arheologice. Acesta asa cum am spus nu se afla im rand cu celelalte morminte voievodale ci in fata altarului. In momentul deschiderii din intamplare  s-a descoperit un schelet cu un vesmant domnesc , precum si un craniu ce semana cu cel al unui cal.

Amintim ca asasinul a dus capul domnitorului la Istanbul si a lasat trupul in padure. Faptul ca a doua zi toate acestea au disparut transformate in praf  a intarit mai mult legendele despre viata si moartea lui Vlad Tepes numit si Dracula.


Oferte turism:

  • Nu sunt oferte noi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *