Turul Bucurestiului II

Turul Bucurestiului

= continuare =

Mai zabovim putin in locul ce astazi poarta numele Piata Revolutiei. Fata in fata cu Biserica Cretzulescu, monument de arta parte a mostenirii Bizantine in Romania despre vare vom vorbi cand vom aborda mostenirile culturale in Bucuresti (francezee,grecesti, evreiesti) se afla cladirea Ministerului de Interne, cladirea a fost construita si folosita de Ministerul de Interne inainte de cel de al Doile Razboi Mondial, si este in sine o mica citadela solida, rezistenta ta bombardamente, cu usi grele de metal, ce probail pot fi cu greu doborate de un tanc, cu celule in subsol si tunele secrete chiar si pentru multi din functionarii ce o populeaza azi, cu un balcon mic ce da inspre o parcare larga rezervate masinilor ce iti spun imediat ca apartin ministerului.
Aceste caracteristici l-au atras si pe Ceausescu, care a preferat aceasta cladire pentru sediul Comitetului Central al Partidului. Pana la venirea la putere a lui Ceausescu, comunismul in Romania a avut caracteristicile tipice celui sovietic plus desigur subordonarea totala a economiei URSS pe temeiul despagubirilor de razboi. Agricultura cooperativizata, puneia tot ce aveai si primeai dupa cat munceai, cel putin teoreticdeoarece practice nu primeai mai nimic. Industria nationalizata complet, fara propietate private, case banci sau magazine. Un numar limitat de ziare si reviste, programe scurte educative la TV.
Toti opozantii regimului indiferent de varsta, educatie merite la dezvoltarea tarii, arestati si trimisi in inchisori sau la munca la Canalul Dunare Marea Neagra: fosti ministri, lideri de partide istorice, ofiteri , politisti, profesori, studenti, elevi, preoti, simpli muncitori si tarani actori si artisti ce refuzau partidul unic.
Dupa plecarea rusilor din Romania si venirea lui Ceausescu, cu eliberarea detinutilor politici ramasi in viata in puscarii, politica de incurajare a dezvoltarii agricole dar mai ales cu industializaraea fortata urmeaza o a doua perioda a comunismului.
Agricultura se mecanizeaza si se introduce irigatiile. Taranii parasesc satele si vin in noile fabrici din oras. Se construisc noi blocuri de locuite, un apartament are in jur de 50 mp.Muncitorii primesc apartament in blocuri unde a u apa calda si caldura, cu banii castigati cumparau alimente , se inscriu la rand sa cumpere dupa 2- 3 ani un autoturism Dacia, sau un televizor color.
La toate acestea se adauga politica nationalist comunista similara cu cea a lui Tito din Jugoslavia, de respingere a oricarui fel de interventie a URSS. Aceasta atitudine culmineaza cu mitingul spontan din August 1968, cind in balconul Comitetului Central, Ceausescu denunta interventia straina in Cehoslovacia interventie ce dorea inlaturarea liderilor care propuneau transformarea sistemului communist intr-unul cu “fata umana”. Suportul popular este imens, sute de mi de oameni il aclama pe Ceausescu. Din afara este aplaudat de lideri din vest si din indepartata Asie. In Bucuresti vin presedinti americani, si francez, Ceausescu se plimba in Londra in caleasca regala.

Ceausescu la Londra

Dar ce e frumos nu tine mult, asa cum zice o zicala popular. Vizita lui Ceausescu in Corea comunista, de unde trage concluzia ca acesta e adevaratul model de sistem comunist spre care trebuie sa mearga tara, criza, petrolului cit si decizia economic indoielnica ca sa nu zicem gresita de a plati toate datoriile externe prin exportul a tot ce misca si interzicerea importurilor duc tara intr o criza economica de ne suportat.
In acelasi balcon de unde a vorbit in 1968, Ceausescu isi sustine ideile politice si economice, Dar acum sintem in decembrie 1989, oamenii sunt inghetatai si infometati, nu este caldura in apartamente, mancarea este putina si rationalizata, nu se gasesc medicamente, lapte pentru copii, acasa lumea doarme in costume de schi. Conditiile de viata sunt comparabil mai grele decat dupa razboi, acum cand s a ajuns in etapa inalta a construirii unei “societati socialiste multilateral dezvoltate” gata de a trece la communism.
Inevitabilul se produce, discursul este intrerupt cu “Jos Ceausescu”, toata lumea e in panica si fiecare fuge care incotro. Ceausescu ramane in balcon singur, uimit si intepenit fara vorbe,, aceiasi care l au aclamat in urma cu doua decenii , acum il urasc si au curajul sa o spuna deschis. Este inceputul revolutiei, schimbarea regimului politic si economic.
In prima faza piata este ocupata de tancuri si manifestantii imprastiati, arestati si omorati . Cea mai singeroasa actiune are loc in Piata Universitatii dar si in alte locuri ale Bucurestiului. A doua zi aproape de ora 12 tancurile se retrag din piata iar manifestantii ocupa piata, o use se deschide la cladirea Comitetului Central si aestia ocupa si distrug fiescare etaj, ocupa balconul unde se tin discursuri revolutionare, toti vor sa -l prinda pe Ceausescu si sa -l arunce pe geam impreuna cu portretele si cartile cu discursuri. Nu reusesc , la disanta de cateva secunde, acesta prinde “ultimul “ elicopter si fuge la Snagov si apoi la Targoviste.

A fost ultimul discurs. Targoviste nu ii e de bun augur, in vechea capital a lui Vlad Tepes este arestat judecat si executat impreuna cu sotia in ziua de Craciun. Aici se incheie a treia perioada a “epoci de aur comuniste”.
Pentru bucuresteni si cei 20 de milioane de romani incepe o perioda de tranzitie, care “nimeni nu stie cu ce se mananca“ cum zice proverbul romanesc. Poate am citit si ne-am documentat din Marx si Lenin cum sa facem sa ajungem de la capitalism la communism dar nimeni nu a apucat sa ne scerie o carte cum trecem de la comunism inapoi la capitalism.
Asa ca o luam de la inceput cu capitalismul salbatic, daramam tot fabrici, uzine, cooperative agricole, chiar cladiri si case, luam fiecare ce putem si cat putem acasa un scaun, o fereastra, o teava de irigatii, un strung, o ladea cu scule si deschidem o mica privatizare, un non-stop, apoi cine e mai descurcaret prinde un contract cu statul , o asfaltare, o aprovizionare
Avem o mica problema capitalismul nu ne asteapta si continua sa ne tina in coada Europei, ne primeste in NATO si EU ca sa ne incurajeze, sa uitam de griji, ne aprovizioneaza cu tot ce n-a vazut romanul in utimele decenii. Dar mai bine 2 milioane de romani pleaca in vest, acolo se plateste munca mai bine, mancarea e mai ieftina, chiar daca acum in 2012 toata lumea e in criza. Deocamdata merge asa, dar despre economia de azi vom mai vorbi.


Oferte turism:

  • Nu sunt oferte noi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *