Turul Bucurestiului

Dupa cateva ore bune de zbor calatorul ajunge la Otopeni, aeroportul international Henry Coanda Bucuresti Romania. Aici e intampinat de o atmosfera tipic balcanica,  o aglomeratie ce include copii, batrani , cani, lipsesc pisicile, care vin asteapta pe cineva, umbla de la o poarta la alta, p;eca grabiti spre diverse destinatii.

Ateneul Roman

E aglomeratia anului 2012. Aeroportul Baneasa de langa Bucuresti s-a inchis datorita capriciului unui fost prim ministru, ce si-a construit o casa langa pista si  il durea  capul de la zgomot.

Ne strecuram printre zecile de taximetristi veniti la “agatat” o cursa si plecam spre Bucuresti, chiar daca avem de traversat orasul sa ajungem pe dealul 13 Septembrie, calatoria va  dura nu mai mult de o jumatate de ora.

Prima impresie un parc urias ne insoteste de la intrare o buna parte din drum . E Parcul Herastrau, vechi de peste o suta de ani locul favorit de promenade al bucurestenilor, parc creat in locul unei mari mlastine ce inconjura nordul orasului.

Din fresca fantanii Miorita situata in mijlocul drumului, ne saluta Baciul Moldovean, ce ar putea foarte bine fii si Baciul Bucur, legendarul fondator al Orasului Bucuresti.

Bucurstiul este astazi unul din cele mai mari orase ale Europei  unde traiesc apropape 4 milioane de oameni veniti din toata Romania, in cautarea unei slujbe mai bune, a unei distractii noi.

Salutam in drum Casa Scanteii , redenumita astazi  Casa Presei Libere, un cadou architectonic facut de Tatucul Stalin care inainte de a muri a vrut ca in toate capitalele sa existe o copie a Universitatii Lomonsov din Moscova, simbolul stiintei a tot cunoscatoare sovietice . Staruia cu Lenin din fata cladirii nu mai exista, Lenin s-a saturat sa ne arate “Drumul” pe care trebuie sa mergem si acuma se odihneste culcat pe o parte intr-o padurice de lanaga lacul Mogosoaia.

Dar sa revenim la drumul nostru, trecem in fuga pe langa Muzeul Satului, daca vrem sa vedem cum traiesc taranii romani la ei acasa trebuie sa ne facem timp sa revenim sa vedem acest muzeu  cu peste o suta de case din diferite regiuni romanesti: Valahia, Transilvania, Moldova.

Cu putin noroc in anumite zile, sambata sau duminica putem sa vedem chiar si oameni ai satelor la lucru; femei ce croseteaza, incondeiaza oua, sau vand produse  de casa, putem sa avem sansa sa intalnim si cate o echipa sau doua de dansatori sau cantareti ce ne incanta auzul si ne aduc in memorie muzica copilariei petrecute undeva la tara.

In mijlocul bulevardului ne intampina Arcul de Triumf. Arc  majestos ridicat prima data  in cinstea armatei victorioase in razboiul de independenta  si apoi dupa primul  razboi mondial ca simblol  al sacrificiului facut pentru rentregirea patriei.

Continuam pe bulevadul Pavel Kisellef, una din putinele strazi ce poarta un nume rusesc. Pavel Kiseleff, un brav  general rus care si-a adus contributia la crearea primei constitutii a tarilor romanesti: Regulamentele organice, dar apoi a uitat sa mai plece acasa, incantat de  balurile si petrecerile organizate de boierii locali cu caviar, sampanie, dans si jocuri de carti.

Aici  isi au sediul sau resedinta  ambasadele Rusiei, SUA, Canadei, un loc placut de promenade pentru toata lumea, dar o ocazie buna si pentru  ambasadori sa se intalneasca la o sueta.

Ajungem in Piata Victoriei, vizavi de cladirea guvernului,  cladire in stil art deco antebelic,  se afla unul din cele mai vechi muzee, muzeul de istorie naturala Grigore Antipa. In muzeu se afle pasari si animale, exemplare din toata lumea, aici era asteptat si un prim ministru ce nu se mai lasa dus de la guvernare.

In Piata Victoriri ne intampina si primele blocuri ce vor reprezenta peste timp arhitectura  sfarsitului epocii ceausiste, blocuri majestoase si cu o arhitectura controversata, ridicata pe locul unor vechi case boieresti. Parasim Piata Victoriei si zona residentiala din nord cu vechile case si bulevarde largi amintind de vechiul Paris sau poate chiar de Wasington, continuind agale pe Calea Victoriei. Nu putem insa sa nu ne gandim ca viata de zi cu zi si noapte de noapte cat si blocurile turn ce au inceput sa se ridice peste tot ne vor face in curand sa denumim orasul micul Chicago.

Calea Victoriei sub vechea denumire “Podul Mogosoaiei” (datorita si bustenilor cu care a fost pavata initial) a fost construita în secolul al 17-lea în scopul de a lega reședința domnească din București cu reședința de vară a domnitorului Constantin Brancoveanu de la Mogosoaia. In secolul al 19-lea, a devenit “Drumul Domneasc”.

Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei a aparținut unei familii princiare celebre care a venit în Țara Românească din Grecia, în secolul al 17-lea. Văduva lui G.G. Cantacuzino, fost prim-ministru și lider al Partidului Conservator, s-a căsătorit cu marele muzician roman, George Enescu, împotriva dorintei familiei și în zilele noastre Palatul a devenit Muzeul Muzicii. Palatul il veti putea revedea urmarind un nou, film american What about love, ce descrie o poveste de dragoste intre un ambasador american (Andy Garcia) si o blonda superba (Sharon Stone). In film mai apar si actori romani cunoscuti Maia Morgenstain si Ioan Andrei.
Daca cineva va va intreba care este afacerea cea mai profitabila a zilelor noastre in Bucuresti, privind pe Calea Victoriei raspunsul va fi Cazinoul.
La fiecare colt veti intalni un nou si frumos Cazino unde localnicii si strainii cheltuie cu placere banii si timpul. Desigur a doua afacere foarte profitabila in Bucuresti este “Farmacia”, vizavii de fiecare cazinou pe coltul opus se afla cate o farmacie. Poate pentru clientii cazinourilor care ies dimineata din local putin sau mai mult tulburati in cautarea unei aspirine care sa le usureze durerea de cap.

Ajungem in sfarsit la Palatul Regal. Aici calare pe un armasar voinic ne intapina Regele Carol I , un print german venit la conducerea Romaniei, pe care a transformat-o dintr-o tara eminamente agrara intr -o Romanie moderna. De numele sau se leaga multe realizari, am vorbit deja despre Herastrau, o fosta mlastina amenajata intr-un minunat parc de cateva hectare ce inconjoara lacul cu acelasi nume. Palatul Regal construit pe locul unui fost palat boieresc extins renovat si marit ce gazduieste azi un imens muzeu de arta care cere 1 sau 2 zile pentru a fi vizitat pe indelete.
Bibloteca Universitara este situata in fata palatului ca parte a Fundatiei regale Carol I. Dar cea mai importanta constructie este desigur simbolul Bucuestiului, Atheneul Roman. E desigur nevoie de ceva imaginatia pentru a vedea un manej regal situat la marginea Bucurestiului din 1880, locul unde avea sa se ridice minunta cladire a Ateneului. Cladire a fost ridicata cu o generoasa initiativa ce a stimulat spiritul civic al romanilor din acel timp, cu celebra fraza „un leu pentru Ateneu”. Cladirea dar si sala de concert trebuiesc neaparat cel putin vizitate, daca nu se poate participa la un concert simfonic, fiind greu de descris aceasta bijuterie arhitectonica a sfarsitului anilor 1800. La fiecare 2 ani aici are loc festivalul international George E nescu.
Nu ne despartim de primul rege al Romaniei, Carol I, fara a mai mentiona ca este cel care a initiat electrificarea si iluminarea orasului, introducerea tramvaiului ca mijloc de transport in comun, primele cai ferate care au legat Bucurestiul de Dunare, mare si munte.
Ultimul Rege al Romaniei, stranepotul Regelui Carol I, Mihai s–a adresat din balconul palatului Regal, intr -un ultim discurs in calitate de rege inainte de a abdica si parasi tara in 1947. Intors in tara Regele Mihai si–a invitat recent musafirii la celebrarea varstei de 90 de ani la hotelul situat langa Palatul Regal.
Hotelul Athenee Palas-Hilton este nu atata un monument de arhitectura din acest loc, cat si un faimos loc de intalnire sau resedinta, a diversilor vizitatori straini poftiti sau nepoftiti , printre care armatele de ocupatie din primul si cel de al doilea razboi mondial:turci, bulgari, germani sau rusi.

Turul Bucurestiului


Oferte turism:

  • Nu sunt oferte noi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *